Promocija romana Luzitanija Dejana Atanackovića na Sajmu knjiga

Besna kobila vas poziva da prisustvujete promociji romana Luzitanija Dejana Atanackovića, u petak, 27. oktobra od 18 časova u sali Borislav Pekić (hala 1A) na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Učestvuju: autor Dejan Atanacković, istoričar umetnosti Nikola Šuica, pisac i novinar Božidar Andrejić, književni kritičar Nikola Dragomirović i izdavač Goran Lakićević.

Roman Luzitanija dovodi u vezu dva naizgled nepovezana subjekta Prvog svetskog rata: istoimeni putnički brod i psihijatrijsku bolnicu u Beogradu. Maja 1915, Luzitanija je pod čudnim okolnostima potopljena torpedom nemačke podmornice, a oktobra iste godine, Beograd osvajaju autrijsko-nemačke trupe. Psihijatrijska bolnica stiče eksteritorijalni status, a na njenom tlu ubrzo nastaje neobična parlamentarna republika koju zajedno osnivaju osoblje i pacijenti. To je početna tačka oko koje se u romanu grade brojne priče o traganju, nestajanju, ludilu, progresu, i besmislu rata. Veštom naracijom, nalik na postupke magičnog realizma, ironičnim stapanjem istorijskih činjenica i fikcije, kao i stvarnih i izmišljenih ličnosti, čitalac je vođen kroz kilometre raznovrsnih ambijenata: bolničke hodnike, apsurdne tunele Zapadnog fronta, balkanske šume, ulice Beograda, Njujorka, Beča, sve do oniričkih sala firentinskog Muzeja prirodnih nauka. Roman nudi bogat repertoar slika tela, telesnosti, ljudskih i životinjskih, a struktura romana podseća na svojevrstan wunderkammer. Liniju vodilju romana čini i konstantni dijalog o odnosu pojmova razuma i ludila, sumnja u njihovu suprotnost, i uporedno definisanje ljudske gluposti koja se nazire u brojnim povodima i ishodima modernog doba.

O romanu Luzitanija:
Božidar Andrejić, Danas

http://www.danas.rs/nedelja.26.html?news_id=357310&title=Fantazija+i+ludilo+kao+opomena+stvarnosti

Intervju sa autorom, Drugi program Radio Beograda, Dragana Kovačević

https://soundcloud.com/user-351400412/intervju-sa-dejanom-atanackovicem-radio-beograd-2

Obaveštavamo vas i da se štand Besne kobile se nalazi u glavnoj Hali Beogradskoj sajma, onoj okrugloj, od glavnog ulaza pored Inspektorata desno, peti štand u nizu. Sajam knjiga traje od nedelje 22. oktobra do nedelje 29. oktobra.

Očekujemo vas!

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s