BARU – AUTOPUT SUNCA

AS Couv 2008

Erve Barulea, poznat samo po nadimku Baru, rođen je 29. jula 1947. u francuskom gradiću Til. Baru, možda i najveći savremeni francuski strip-crtač i autor, stripom je profesionalno počeo da se bavi relativno kasno, tek 1982. No, već 1985. godine, na prestižnom Festivalu stripa u Angulemu dobio je nagradu za najbolje debitantsko delo. Na istom Festivalu do sada je dva puta dobio nagradu za najbolji strip i prvi je autor kojem je to pošlo za rukom: godine 1991. za Put za Ameriku a 1996. za Autoput sunca. U januaru 2010. dobio je i nagradu za životno delo i tako postao najnagrađivaniji autor te manifestacije.
Najčešća tema Baruovih dela, autobiografskih u velikoj meri, je odrastanje dece i omladine u radničkim četvrtima industrijskih gradića na istoku Francuske u kojima živi veliki broj italijanskih doseljenika. Pored Autoputa sunca, stripa koji mu je doneo svetsku slavu, navešćemo još nekoliko njegovih važnijih dela : Kitaja bluz (Quéquette blues) 1984 – 1986, Bazen u Mišvilu (La Piscine de Micheville) 1985, Put za Ameriku (Le chemin de l’Amérique) 1990, te Godine Sputnjika (Les années Spoutnik) 1999 – 2003.

O stripu Autoput sunca
Svako ko želi da sazna šta sve strip može da bude trebalo bi da pročita Autoput sunca francuskog crtača i scenariste Barua. Može se slobodno reći da taj strip predstavlja prekretnicu u evropskom stripu. I to po više osnova. Strip je, kao prvo, spoj klasičnog francuskog stripa i japanske mange, na 430 strana što je, 1995. godine kada je strip objavljen, u Francuskoj predstavljalo veliku novinu. Besna kobila se i odlučila da strip objavi u tom originalnom izdanju a ne u izdanju koje je kasnije prerađeno za evropsko tržište i u kojem su kadrovi stripa preraspoređeni kako bi se došlo do manjeg broja strana. Druga novina je da je to road-strip, možda i prvi takve vrste. Socijalno obojena fabula, prikazivanje bednog položaja radničke klase i doseljenika, propalih industrijskih gradića, političkih moćnika, nasilja u ime države, a sve to zaogrnuto u krimi priču u kojoj ostrašćeni desničar progoni dvojicu drugara jer ga je jedan od njih napravio rogonjom, sve je to uticalo da ovaj strip stekne kultni status. A iznad svega, Baruov fantastičan crtež, smelo ubacivanje krupnih planova i totala, vešto nizanje kadrova kojima se postiže još veća napetost same priče.
Autoput sunca je nesumnjivo njegovo najznačajnije delo i jedan od najboljih evropskih stripova objavljenih u poslednje dve decenije.

 

 

BARU

Baru tokom dodele Nagrade za životno delo na Festivalu stripa u Angulemu, 2010. godine.

 

IGOR STANOJEVIĆ O AUTOPUTU SUNCA

kritika politika

 

001 BARU traka 2 SRB

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s