JUGOSLAV VLAHOVIĆ – LAKI

44 stripa u 4 slike o srećnom čoveku

„Vlahovićev je Laki, međutim, jedan tip koga na svakom koraku prati sreća i biti uz njega isto je kao da imaš u džepu sto grama semenki od bundeve, kutiju bensedina, ili cigar džointa. Ovako napetom, nervoznom i nadrkanom društvu, za ozdravljenje je potrebno mnogo ovakvih Lakija.“ – iz recenzije Radivoja Bojičića.

„Lucky man” je jedan od Vlahovićevih najpopularnijih radova, sa milionskim posetama i komentarima na internetu, koji je krajem 2021. godine doživeo i svoje štampano izdanje na 48 strana knjige pod nazivom „Laki, 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku”.

Radivoje Bojičić u predgovoru knjige između ostalog navodi: “Ovih dana imao sam sreće da upoznam Lakija. S njim me je upoznao, njegov otac, Jugoslav Vlahović. Posle prvog susreta sa Lakijem, poneo sam utisak da Amerikanci više nisu sami. Laki me je uverio da i mi imamo svog Foresta Gampa (…) Jer, iako je građanin sveta, Laki je naš zemljak. Tamo u Surgutu, Laki je dobio Gran pri u nadmetanju za srećnog čoveka. Kod nas, Laki ne traži nikakve grand parade. On je ovde uslikan, i evo ga u Vlahovićevoj knjizi, i sada od Lakija svaka namrštena faca može da nauči kako da preko lica razvuče osmeh.”

Jugoslav Vlahović rođen je 1949. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. gde je bio redovni profesor (Grafika knjige). Dugogodišnji je ilustrator – karikaturista nedeljnika NIN (od 1976.). Objavljivao u brojnim domaćim i inostranim listovima: “The New York Times”, “Wiener Journal”, “Wiener Zeitung”, “la Reppublica”, “Das Sonntagsblatt”, “Courrier Int.” i dr. Priredio preko 90 samostalnih izložbi. Objavio 15 knjiga svojih karikatura i stripova i mapu grafika serigrafija “Slikari i voajeri”, SKC Beograd, 1981. Opremio veliki broj knjiga i omota ploča (kompletna “Riblja čorba” i mnoge druge). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za ilustracije, karikature i grafički dizajn (Pjerova, Braće Karić, Ajdin Dogan, Satirikon Legnica i dr.). Radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu gde je 2014. godine imao veliku retrospektivnu izložbu, i u inostranim muzejima i zbirkama (Bazel, Gabrovo, Bon, Pariz, Beč). Jedan je od osnivača Art Directors Club Srbije i Udruženja karikaturista Srbije FECO čiji je predsednik.