PASKAL RABATE – IBIKUS

14

„Ali ko je taj što je odeven po poslednjoj modi? Ko će progutati sad evo ovu ostrigu? Ko se uspentrao na visinu preko brda leševa? Ko je nekorisnu i gadnu bubu, bubašvabu, preobratio u valutu? Ja, i jedino ja. Dozvolite da se predstavim: Semjon Ivanovič Njevzorov, sjajna ličnost, kralj života“.

Romanu Doživljaji Njevzorova ili Ibikus ruskog književnika Alekseja Tolstoja izgleda je bilo suđeno da doživi sudbinu svog glavnog junaka. Vrtoglav uspeh a potom pad, pad u zaborav dugačak skoro pola veka. Ispostavilo se da je roman, baš kao i Njevzorov, neuništiv: dižući se iz pepela, odmah stremi ka vrhu i uspehu. I niko mu ništa ne može, čak ni pisac koji se u jednom trenutku na kraju knjige premišlja da li da ga ubije. Samo, kako ubiti onog koji je po sopstvenom priznanju „kralj života“? Ljudima ovog vremena lik Njezvorova je dobro poznat: sitni službenik, malograđanin do same svoje srži, onaj kojem se tek uz čašicu, u kafanskom dimu, otvaraju neke perspektive. I pored toga ubeđen je da ga čeka neobičan život jer mu je, jednom prilikom, ciganska gatara predskazala da će, kada svet zadesi veliko zlo, on postati čuven i bogat. Predskazanje će se obistiniti jer glavni junak neće prezati ni od čega kako bi se popeo na društvenoj lestvici i utolio svoju glad za uspehom, ženama, drogom i bogatstvom.

I, da Paskal Rabate nije, jednog dana na buvljoj pijaci, greškom kupio ovaj roman (bilo je mnogo tih Tolstoja!) ko zna da li bi danas slovio za jednog od najvećih savremenih autora francuskog stripa. Poduhvat je bio više nego smeo: autor, u kojeg su do tada verovali samo njegovi izdavači, odlučuje da zaboravljeni ruski roman pretoči u grafički roman Ibikus, u četiri toma koja će izlaziti od 1998. do 2001, a čija će integralna verzija biti objavljena 2005. kada je njegov talenat već uveliko prepoznala i kritika i publika, i kada je za njega pobrao brojne značajne nagrade.

Paskal Rabate

Paskal Rabate (rođen 1961) crtač stripa, ilustrator, scenarista i, u poslednje vreme, filmski režiser, zanimljiv je i po sposobnosti da, u svojim stripovima, kameleonski menja stil, prilagođavajući ga kako sam kaže „potrazi za formom koja će odgovarati suštini dela“. Ibikus, grafički roman od preko 500 tabli rađen je tehnikom laviranog, ekspresionističkog crteža koju autor nije koristio u svojim ranijim stripovima.

ibikus ples

O RABATEOVOM IBIKUSU KOD NAS SU PISALI:

Branka Malenica

http://www.happynovisad.com/strip/ibikus-prica-o-neznanom-gadu-koju-necete-zaboraviti-tako-lako.10202.htm

Zlatko Paković

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/semjon_njevzorov_i_tranzicija_i.1079.html?news_id=277071

i u nastavku teksta

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/semjon_njevzorov_i_tranzicija_ii.1079.html?news_id=277508

Anica Tucakov

http://www.danas.rs/danasrs/kultura/adaptacija_kao_kreativni_cin.11.html?news_id=276921

Urban Bug

http://urbanbug.net/magazin/vest/ibikus-paskal-rabate

 

Ibikus plakat 2

 

004 Ibikus traka SRB

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s