SAŠA JOVANOVIĆ – TRKAČ 1

U grafičkom romanu Trkač 1 Saše Jovanovića likovnost se utrkuje s maštovitošću, metafizika sa društvenom satirom i još se cela priča odigrava u Nišu, 1933. godine. Fantastičan strip u svakom smislu, po mišljenju uredništva Besne kobile jedan od najboljih koje smo objavili.

Rekli su o Trkaču:

„Nastavljajući sagu koja je počela fascinantnim grafičkim romanom Zec, Saša se oslobodio uticaja nekih velikh svetskih crtača i ostao svoj i nepogrešivo prepoznatljiv. Sa daškom magije, prstohvatom naučne fantastike i obilatom kašikom dobrog pripovedanja, zakuvao izvrsno i originalno jelo koje višestruko nagrađuje ponovljenim kušanjima.“ – IGOR KORDEJ

Trkač 1 je skoro pa hipnotičko iskustvo. Jovanović nas kroz dugo finale bez teksta vešto vodi do završnog akorda, pritom se poigravajući tempom čitanja kako kroz inventivno smenjivanje velikih i malih kadrova tako i kroz količinu detalja u crtežu…

… Ovo je album koji izaziva zavisnost.“ – HANS VAN SUST, 9eKunst (Holandija)

„Jovanović podiže strip kao medijum na veoma visok nivo, ne samo kroz zapanjujuće ingeniozne priče već i kroz crteže od kojih pojedine možete uramiti i okačiti u muzeju.“ – HOLI MURS, Moors Magazine (Holandija)

„Nijedna knjiga koju budete čitali ove godine vas neće ovako zapanjiti… Čudan san za koji se ispostavi da je orkestriran do savršenstva.“ – VAUTER PORTEMAN, Stripspeciaalzaak (Belgija)

„Ima priča koje nije moguće ispričati koristeći samo reči a moraju se ispričati. Ovo je jedna od takvih situacija. Trkač Saše Jovanovića  – moderna je bajka za maštovite odrasle… Sjajno nacrtana i napisana narativna struktura koja se gradi do poslednje stranice. –  JERUN VAN ES, (Holandija)