PASKAL RABATE – ZLA BERBA

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh-hNLFfzZ2gFxZAC_Gtxtc5u9wmSBW-nVYsrAk8JMMmOyefBd

Još jedan grafički roman autora koji je i kod nas doživeo veliki uspeh. Paskal Rabate (rođen 1961) crtač stripa, ilustrator, scenarista i, u poslednje vreme, filmski režiser, zanimljiv je i po sposobnosti da, u svojim stripovima, kameleonski menja stil, prilagođavajući ga kako sam kaže „potrazi za formom koja će odgovarati suštini dela“.

Grafički roman Zla berba, prvi put objavljen 1997. godine, prethodio je Ibikusu (Besna kobila, 2013), delu koje je proslavilo Paskala Rabatea i koje ga je uvrstilo među najcenjenije autore francuskog stripa. No, već u ovom grafičkom romanu, sav Rabateov talenat je uveliko prisutan: izvanredan scenario, crtež koji se prosto stapa sa pričom, filmsko kadriranje, montaža.. . Ako tome dodamo i njegov fantastičan dar da pronikne u sudbine i muke običnih ljudi, da njihovu svakodnevicu prikaže kao malo ko pre njega, ne čudi da je Zla berba izdržala probu vremena i postala klasično delo francuskog stripa.

Mladi sveštenik Pjer Fera, pun optimizma i želje da promeni naizgled idiličnu, ali ogovaranjima i lošim međuljudskim odnosima zatrovanu, učmalu varoš u koju je poslat na svoju prvu službu, na kraju će spoznati koliko je put do pakla popločao upravo svojim dobrim namerama.

 

Recenzija Branke Malenice o ovom grafičkom romanu:

http://happynovisad.com/strip/zla-berba-kako-je-jedan-pitomi-svestenik-obrao-bostan.11611.htm

 

007 Zla berba

Postavi komentar