U PRETPLATI: INES AREDONDO – PODZEMNA REKA I DRUGE PRIČE

U PRETPLATI OD 08. JUNA DO 28. JUNA PO CENI OD 600 DINARA SA URAČUNATIM TROŠKOVIMA POŠTARINE ZA TERITORIJU SRBIJE. UPLATU IZVRŠITI NA NAŠ RAČUN 330-4010733-61, SA NAZNAKOM – ZA INES. PRETPLATNICIMA KNJIGE ŠALJEMO ODMAH PO IZLASKU KNJIGE IZ ŠTAMPE, A REDOVNA CENA U KNJIŽARAMA BIĆE 990 DINARA.

Prevod sa španskog: Sonja Štajnfeld

Pogovor: Maša Tomanović

Prvi prevod na srpski izbora iz dela Ines Aredondo, jedne od najznačajnijih meksičkih književnica XX veka. Njen neveliki opus predstavlja prekretnicu u meksičkoj književnosti jer je pisala o mnogim tabu temama: erotici, ludilu, strasti, gubitku nevinosti, izopačenosti koja potajno tinja, porivima i porocima, kao podzemnom rekom, izrovarenim porodičnim, bračnim i ljubavnim odnosima. Prefinjenim stilom brisala je granicu između onoga što je dobro i onoga što je loše, onoga što je društveno poželjno i onoga što je potpuno neprihvatljivo, neretko pokazujući koliko to „dobro“ koje nameće društvo ima svoju strašnu i surovu drugu stranu.

Ines Amelija Kamelo Aredondo rođena je 20. marta 1928. u Kulijakanu, u saveznoj državi Sinaloa. Napisala je ukupno 34 priče objavljene u tri zbirke – Znak (1965), Podzemna reka (1979) i Ogledala (1988). Za zbirku priča Podzemna reka nagrađena je prestižnom meksičkom nagradom za književnost „Havijer Viljaurutija“ koja se dodeljuje latinoameričkim piscima, a među dobitnicima te nagrade bile su i takve veličine poput Oktavija Paza, Huana Rulfa, Karlosa Fuentesa… Veliki deo svog radnog veka provela je kao univerzitetski profesor književnosti i istorije pozorišta, zatim kao stručni saradnik na izradi nekoliko enciklopedija i rečnika, a bavila se i prevođenjem koje će je i navesti da napiše svoju prvu objavljenu priču Dunja (1957). Bila je u turbulentnom i kratkotrajnom braku sa meksičkim piscem i prevodiocem španskog porekla Tomasom Segovijom (1927 – 2011) sa kojim je imala troje dece. Godinama pateći od problema sa kičmom i nakon brojnih operacija, poslednje godine života provela je u invalidskim kolicima. Umrla je 2. novembra 1989. godine u Meksiko Sitiju.

ODLOMAK IZ KNJIGE SA DVE PRIČE I POGOVOROM:

2 komentara

Objavljeno pod Uncategorized

2 odgovora na “U PRETPLATI: INES AREDONDO – PODZEMNA REKA I DRUGE PRIČE

  1. Vesna Bojovic

    Bravo! Vesna Bojovic

    Envoyé de mon iPhone

    >

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s